Collega's vertellen

Josephine van Ham, stagiaire HR

Voor een student Human Resource Management valt er op de HR-afdeling van a.s.r. veel te leren, zo heeft stagiaire Josephine van Ham ervaren. Ze kreeg de meest uiteenlopende klussen toebedeeld en rondde ze met veel succes af. De samenwerking beviel wederzijds zo goed, dat ze ook na haar stage nog even bij a.s.r. blijft hangen om vakantiewerk te doen. 

Josephine van Ham

Mijn opleiding

Met mijn vwo-diploma op zak heb ik eerst een jaar rechten gestudeerd in Amsterdam. Deze studie bleek niet zo bij mij te passen. Ik ben bewust op zoek gegaan naar een opleiding met een combinatie van het menselijke aspect, cijfermatig bezig zijn en toch een stukje juridische kennis. De opleiding Human Resource Management aan de Hogeschool van Utrecht bleek dit allemaal in zich te hebben. Ik zocht een extra uitdaging en ook om uit te komen met mijn studiefinanciering heb ik voor de korte, driejarige route gekozen. Ik zit nu in mijn tweede jaar. 

Mijn stage

Ik kon voor mijn stage van vijf maanden bij a.s.r. terecht op de afdeling HRM. Dit is een vrij grote afdeling, er werken in ongeveer 60 mensen. Ik liep mijn stage in het team Advies, waar iedere adviseur zijn of haar eigen aandachtsgebied heeft. Ik kreeg de meest uiteenlopende opdrachten: een opleidingsinventarisatie, de werving en selectie van de toekomstige stagiaire, het maken van analyses en meehelpen bij een loopbaantraining. Ik ben echt heel breed bezig geweest, daardoor heb ik veel kunnen leren over het totale HRM- vakgebied. In het begin kreeg ik duidelijke voorbeelden hoe het werk uitgevoerd moest worden. Maar in de loop van mijn stage werd ik steeds losser gelaten. Nu ben ik op het punt gekomen dat ik een opdracht zelfstandig afhandel. Dat leerproces is best snel gegaan. 

Omdat ik in Utrecht woon, fietste ik vaak langs het kantoorgebouw. Dus a.s.r. was geen onbekende naam voor mij. Toen ik de stage tegenkwam in de vacaturebank van mijn school sprak de inhoud mij erg aan. Er werd veel nadruk gelegd op het brede aandachtsgebied en ze zochten mensen die initiatief durfden te nemen. Daar wilde ik wel voor gaan! Mijn eerste sollicitatiegesprek werd geleid door de twee stagiaires die er op dat moment zaten, mijn tweede gesprek was met de adviseur. We hadden een goede klik, dus ik was blij toen ik de stage toegewezen kreeg.

Mijn ervaring

Ik kijk terug op een fijne, leerzame stage in een prettige, informele omgeving. Er waren in de afgelopen vijf maanden ontelbare leermomenten op veel onderdelen van het HRM-vakgebied. Maar ik heb ook veel over mijzelf geleerd. Ik ben vrij perfectionistisch en geneigd om steeds maar door te gaan zonder anderen aan te sluiten. Daar kan ik mij best in verliezen. Hier heb ik goede feedback in gekregen van mijn begeleiders. Door met hen te praten, heb ik geleerd niet té hard te gaan en af en toe rust te nemen. Zo’n leerdoel staat natuurlijk niet in je stage-opdracht, maar ik neem deze kennis wel mooi mee naar de toekomst! 

'Ik heb veel geleerd over mijn vakgebied, maar ook over mijzelf'

Mijn toekomst

Ik vind mijn opleiding heel erg leuk, ik heb zeker geen spijt van mijn keuze voor dit vakgebied. Waarschijnlijk ga ik na het afronden van mijn huidige studie voor een Master: Strategisch HRM. Dat geeft mij straks de kans op meer verdieping en om ook beleidsmatig bezig te zijn. Ik heb nog geen vastomlijnde toekomstplannen. Ik denk dat ik gewoon het beste zoveel en zo breed mogelijk ervaring op kan doen, waarna ik weloverwogen kan bepalen wat echt bij mij past. Ik denk dat ik daarom, na mijn ervaring bij een grote organisatie als a.s.r., ook eens rond wil kijken binnen een kleinere organisatie in een andere sector. En ik ben op dit moment met veel plezier student-assistent, dus ook een baan in een schoolomgeving lijkt mij interessant. Mijn keuze kan dan uiteindelijk óók heel goed op a.s.r. vallen hoor, want ik heb het hier erg naar mijn zin gehad!