Collega's vertellen

Youunis el Atrach, analist

Youunis El Atrach is actief binnen Stichting Dunya, die begeleiding verleent aan kinderen en jongeren om hun participatie in de samenleving te stimuleren. In dit kader zocht hij enkele jaren geleden financiële steun voor een uitstapje met de kinderen. Zo maakte hij min of meer toevallig kennis met a.s.r. als één van de sponsors van het uitje naar Diergaarde Blijdorp. Met deze positieve ervaring nog in het achterhoofd klikte Youunis een jaar geleden direct op de website van a.s.r. toen hij op zoek ging naar een traineeship. Inmiddels heeft hij een aanstelling bij de productlijn Bancair als analist. 

Youunis el Atrach

Mijn opleiding

Ik heb een studie Accounting en Finance afgerond aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Vervolgens heb ik een tweede master gedaan, Teaching Business Economics, en ben ik les gaan geven op een middelbare school. Na een tijdje begon het te kriebelen en wilde ik toch het bedrijfsleven in. Niet alleen om mijn kennis in de praktijk te brengen, maar ook om mijzelf verder te ontwikkelen. Een traineeship leek mij, met dit doel voor ogen, ideaal. En dat is ook wel gebleken!

Mijn reden om te kiezen voor a.s.r.

Ik ben sterk maatschappelijk betrokken en vind het belangrijk dat ook mijn werkgever deze visie deelt. Ik wist dat dit bij a.s.r. ingebakken zit. Het gaat bij a.s.r. niet alleen om winst, ook duurzaamheid en diversiteit zie ik sterk terugkomen in de filosofie van deze organisatie. Deze kenmerken, gecombineerd met de manier waarop a.s.r. zich als werkgever opstelt ten opzichte van zijn medewerkers maakten dat ik heel bewust heb gekozen voor dit traineeschap.

Mijn traineeship bij a.s.r.

Na een intensieve selectieprocedure ben ik in mei 2014 gestart met mijn traineeship bij de productlijn Bancair. Ik heb in een jaar tijd drie mooie opdrachten gekregen om mijn tanden in te zetten. Mijn eerste opdracht was gericht op asset liability-management. Ik moest ingewikkelde modellen vertalen naar begrijpelijk Nederlands. Voor mijn tweede opdracht richtte ik mij op het bewustmaken van klanten met huizen die 'onder water staan' en het risico van een restschuld. Als projectmanager leidde ik een team dat op diverse manieren klanten moest informeren over dit onderwerp. Het was best een spannende opdracht, niet alleen de Raad van Bestuur maar ook de AFM keek mee. Ook voor mijn derde en tevens laatste opdracht kon ik als projectmanager aan de slag. Ik vormde een team waarin de kennis van diverse afdelingen werd samengebracht om gezamenlijk de datakwaliteit in kaart te brengen en de procesvoering te verbeteren. Heel pragmatisch, want de adviezen moesten wel aansluiten bij de dagelijkse praktijk. 

Mijn ervaringen

Ik heb tijdens mijn traineeship heel veel geleerd, zowel op persoonlijk vlak als op mijn vakgebied. Tijdens de opdrachten heb ik mij kunnen ontwikkelen en meer bagage gekregen, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, creativiteit en omgaan met weerstanden. Ik werd daarbij niet alleen ondersteund door een MT-lid in de rol van mentor, er stond gedurende het hele traject ook een Traineemanager voor mij klaar en voor de dagelijkse coaching de praktijkbegeleider van het betreffende project. Bovendien is de werksfeer zo informeel en open dat ik ook altijd bij andere collega´s terecht kon met mijn vragen. Als je initiatiefrijk bent, past een traineeship bij a.s.r. perfect bij jou. Dan krijg je hier alle ruimte.

'Tijdens mijn traineeship kreeg ik mooie opdrachten om mijn tanden in te zetten'

Mijn toekomst

Na een plezierig jaar als trainee ben ik aangenomen als Analist bij Bancair. Ik ben daar heel blij mee. Ik ben onderdeel geworden van een organisatie waar ik dagelijks word uitgedaagd en waar ik fijne, gezellige collega´s heb. Ik kan mij voorstellen dat ik ooit nog een postdoctorale opleiding ga doen die ik combineer met het direct in de praktijk brengen van mijn kennis op financieel gebied. Mijn motto is dat iedere dag een dag van ontwikkeling moet zijn. Ik denk dat a.s.r. daar voorlopig prima bij past!