Jorrit ten Brinke is actuaris op de afdeling Corporate Development en houdt zich grotendeels bezig met overnames. 'De onderhandeling over een overname is net een spel, maar tegelijkertijd hebben de uitkomsten grote gevolgen.'
Op de afdeling Corporate Development houden we ons bezig met de financiële strategie van a.s.r., en de laatste jaren vooral met overnames. Als actuaris ben ik met name verantwoordelijk voor de waardering van de andere partij en daarnaast werk ik mee aan het uitonderhandelen van de koopovereenkomst. Ik verzamel alle informatie over die partij en maak met behulp van input van andere afdelingen het totaalplaatje overzichtelijk voor de Raad van Bestuur, zodat deze een weloverwogen beslissing kan maken. Zo ben ik de afgelopen tijd nauw betrokken geweest bij de overnames van Loyalis en Veherex en bij het verkooptraject van Vivat. Met deze projecten hebben wij als afdeling een directe invloed op de richting die we met a.s.r. varen.
Overnameprocessen zijn competitief en brengen spanning met zich mee. De onderhandeling in een M&A- traject is net een spel, maar tegelijkertijd hebben de uitkomsten grote gevolgen. Mijn werk is ook erg onregelmatig: soms is er een week weinig te doen en andere weken ben je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Dat vind ik leuk. De dynamiek geeft me plezier in mijn werk, maar het put me soms ook uit. Flexibele uren zijn dan erg prettig.
Als je je eigen leven kan inrichten presteer je beter en blijf je fysiek en mentaal sterker; voor mij is dat 300% waar. Ik hockey twee keer per week en het liefst ga ik ook nog een keer hardlopen of racefietsen. Dat is echt ontspanning voor mij. Soms sport ik voor het werk of tijdens de lunch met een collega, en er is niemand die op of om kijkt als ik daardoor later binnen kom wandelen. En doordat ik in rustige periodes minder uren kan werken en mijn rust kan pakken, kan en wil ik als het nodig is ook keihard werken.
Bij a.s.r. is tijd- en plaatsonafhankelijk werken de standaard, het is een onderdeel van de cultuur. Iedereen kiest zijn eigen vorm en accepteert de keuzes van anderen, en zo stimuleren collega’s elkaar om hun eigen weg te vinden in het tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Dat vind ik fijn, want zonder die cultuur zou mijn werk een stuk zwaarder zijn. Flexibel mogen werken is één, maar je collega’s moeten het normaal vinden; dan pas werkt het echt.
Collega's stimuleren elkaar om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Zonder die cultuur zou mijn werk een stuk zwaarder zijn.
De dynamiek op mijn afdeling is goed. We werken hard en als er een overnametraject speelt, dan doen we het echt met zijn allen. Op het hockeyveld probeer ik met mijn team wedstrijden te winnen en op het werk voelt dat eigenlijk net zo. Maar naast het werk drinken we ook regelmatig een biertje, en laatst zijn we met enkele collega’s bij mij thuis gaan eten. Work hard, play hard. We doen het beide samen, dat maakt mijn werk zo mooi.
We doen geen gekke dingen en we blijven bij ons vak. Die nuchterheid proefde ik meteen toen ik bij a.s.r. binnen kwam. We doen wat we moeten doen en proberen daarbij een bijdrage te leveren aan de maatschappij, zonder het van de daken te schreeuwen. Dat past bij mij en ik ben er trots op dat we aan die nuchterheid vasthouden.
Ik heb de afgelopen jaren een significante bijdrage mogen leveren aan de mooiste financiële projecten. Maar die mooie projecten dienen zich niet vanzelf aan. Het is belangrijk dat ik weet wat er speelt en de inhoud begrijp, en dat ik het totaalplaatje zie. Waarom gaat een project een bepaalde richting op? Is dat gewenst? En zo niet, hoe zou ik deze richting kunnen wijzigen? Als ik goede ideeën heb of dingen zie en er kunnen financiële conclusies aan verbonden worden, dan krijg ik de vrijheid om dit verder uit te werken. Zelf de regie pakken, dat is belangrijk.
Naast de inhoud van mijn werk neem ik ook zelf de regie over mijn ontwikkeling. Zo heb ik een half jaar geleden een loopbaantraject doorlopen met HR, waarin ik inzicht heb verkregen in mijn belangrijkste drijfveren. Ik ben iemand die graag geniet van het moment en niet te ver vooruit wil kijken, maar door het loopbaantraject ben ik gerichter bezig met mijn vervolgstappen en de ontwikkeling die ik nodig heb om mijn doelen te bereiken.
In de toekomst wil ik het verschil kunnen blijven maken, invloed uitoefenen. Wellicht als leidinggevende op een financiële afdeling, maar het is niets voor mij om dat helemaal vast te zetten. Het belangrijkste is dat er voldoende groei en uitdaging in een functie zit, dan heb ik het naar mijn zin.