Na een Bachelor Geneeskunde, een Master Biomedical Image Sciences en een promotieonderzoek besloot Julia Noothout het roer om te gooien en haar interesses in data science, duurzaamheid en finance na te jagen. Bij a.s.r. vermogensbeheer viel alles op zijn plek. ‘Alles was nieuw voor me, dus het was een enorm leerproject. Maar met de hulp van mijn fijne collega’s durfde ik het aan. Ik kan nu echt een positieve impact maken en leer zo veel nieuwe dingen. Supertof dat ik deze kans heb gekregen.’
Een studie geneeskunde was voor mij een logische keuze: ik heb een aantal medische beroepen in de familie en vond het menselijk lichaam altijd al interessant. Uiteindelijk vond ik vooral het puzzelen met hoe iets werkt en waar het fout gaat leuk. Daarom ging ik op zoek naar een technische master. Biomedical Image Sciences, over medische beeldvorming en data science, bleek de perfecte match voor mij. Daarna rolde ik door in een promotie-onderzoek aan het UMC en AMC.
Toch was ik na een paar jaar toe aan een vervolgstap. Ik wilde onderdeel zijn van een team en echt het verschil gaan maken. Dat miste ik in het onderzoek, waar je vooral individueel werkt. Vooral de financiële wereld sprak me aan, want ondanks de imagoschade die deze sector tijdens de financiële crisis heeft opgelopen, kun je zo veel goeds doen met geld. Toen kwam ik een functie bij a.s.r vermogensbeheer tegen waarin duurzaamheid, finance en data science samenkwamen. Ik dacht meteen: dit is het!
Ik solliciteerde op de functie van ESG Data Scientist Responsible Investment: het analyseren van data op het gebied van milieu, maatschappij en governance om de duurzaamheid van beleggingen te meten. Wat is de impact van bedrijven op het klimaat, hoe worden medewerkers behandeld en krijgen ze een eerlijk loon, hoe zit het met de organisatiestructuur en mogen arbeiders zich bijvoorbeeld verenigen in vakbonden? Die duurzaamheidscomponent sprak mij enorm aan: je kunt geld dus echt inzetten om de wereld een betere plek te maken.
Tijdens de sollicitatie voor deze functie kreeg ik de vraag of het me leuk leek om me daarnaast als Junior Portfolio Manager bezig te houden met de financiële taken die komen kijken bij het beheren van geldstromen. Dat leek me superleuk! ‘We gaan je daar natuurlijk mee helpen’, zeiden ze. Anders had ik de sprong niet durven wagen.
Het was een enorm leerproject: me leren bewegen in een financiële wereld, met alle financiële begrippen en toepassingen van data science die daarbij horen. Ik ben heel leergierig en wilde in het begin echt alles snappen, maar kwam er al snel achter dat dat niet realistisch was. Nu volg ik een financiële opleiding en begin ik langzaam steeds meer eindjes aan elkaar te knopen. En ook op het gebied van data science leer ik veel. Bijvoorbeeld over Natural Language Processing, een techniek die in opkomst is in de financiële wereld. Veel technieken zijn toe te passen op verschillende datadomeinen, maar er zitten altijd foefjes in waar je gewoon domeinkennis voor nodig hebt. Superleuk om daar meer over te leren.
Ik was op zoek naar een plek waar ik impact kon maken. Die plek heb ik gevonden!
En inderdaad: ik word heel goed ondersteund door mijn collega’s. Ze nemen de tijd om mij alles uit te leggen, er is altijd een senior collega die controleert wat ik doe en andersom kijk ik ook met collega’s mee. Ik leer echt door te doen, met al het vallen en opstaan dat daarbij komt kijken. Dat voelt trouwens heel veilig, dankzij de positiviteit en de complimentjes van collega’s. En doordat eventuele fouten altijd worden opgevangen voordat ze naar productie gaan, gaat het nooit mis. Ik kijk ernaar uit om over een jaar terug te kijken en te zien wat ik geleerd heb: over duurzaamheid, data science, op financieel gebied en ook als teamspeler.
Ik was op zoek naar een plek waar ik impact kon maken, en die plek heb ik gevonden. Niet alleen op het gebied van duurzame investeringen, maar ook als onderdeel van een team. Ondanks mijn beperkte ervaring in de financiële wereld worden mijn mening en ideeën gewaardeerd en de algoritmes die ik schrijf worden daadwerkelijk gebruikt. Zo help ik mijn collega's bij het automatiseren van handelingen: een relatief simpele taak voor mij, maar toch heel leuk. Want mensen zijn er heel blij mee en de tijd die we ermee besparen, kunnen we als team weer voor andere dingen gebruiken. We doen het echt samen, dat vind ik leuk.
Ik heb geluisterd naar mijn onderbuikgevoel, mijn ogen dicht gedaan en de sprong gewaagd. En mijn leven is zo positief veranderd. Ik zou het iedereen aanraden.
Bij a.s.r. weten we dat er méér is dan alleen je baan en je niet het één voor het ander wilt laten. Daarom zetten we jou centraal.