Ga naar de hoofdinhoud
Blog Ben jij voorbereid op de toekomst

Ben jij voorbereid op de toekomst?

Hoe goed ben jij op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw functie of werkveld? Welke banen verdwijnen of veranderen door robots en artificial intelligence, en welke nieuwe beroepen met onbegrijpelijke cybernamen zijn straks het nieuwe normaal? Je kunt nooit helemaal voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien, maar als regisseur van je eigen toekomst houd je grip op de veranderingen om je heen.

Back to the future

In een bekend filmpje uit 1998 vraagt documentairemaker Frans Bromet voorbijgangers of zij in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Eén van hen ziet het al voor zich: ‘dan ben je aan het fietsen en word je gebeld, haha!’ Andere reacties variëren van ‘we doen het al jaren zonder en ik vind het wel goed zo’, tot ‘als ze me nodig hebben, schrijven ze maar een brief’. De meeste mensen hadden geen benul dat we 20 jaar later in een wereld zouden leven waarin zelfs 2-jarigen weten hoe een iPad werkt.

Stel je nu eens voor dat het 2030 is en dat we een straatinterview terugzien uit 2021. Daarin wordt dan gevraagd of we verwachten dat ons werk wordt overgenomen door robots. En of we zelf actief aan onze ontwikkeling werken om klaar te zijn voor de toekomst. Een veelgehoord antwoord uit de praktijk: ‘Nou, zo’n vaart zal dat niet lopen, toch?’ Door Bromet weten we wel beter…

Regisseur van je eigen toekomst

Als je niet zeker weet hoe de toekomst eruit gaat zien, is een natuurlijke neiging om maar helemaal niets te doen. Maar dat geldt natuurlijk niet voor jou! Want er is wel degelijk iets waar je zelf grip op hebt om straks future-proof te zijn: het ontwikkelen van je competenties. In onze snel veranderende wereld wordt een beroep gedaan op je vermogen om continu nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat vraagt van ons om in staat te zijn ons leven lang te leren om goed te blijven functioneren en aantrekkelijk te blijven in een constant veranderende arbeidsmarkt.

Hoe wendbaar ben jij?

Competenties van de toekomst zijn bijvoorbeeld kritisch denken, informatievaardigheid, creativiteit, sociale en culturele vaardigheden, ondernemerschap en wendbaar zijn. Vooral in die laatste gelooft a.s.r. We meten deze vaardigheid bij het werven van nieuwe medewerkers en stimuleren onze huidige medewerkers om te blijven leren en investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Onder andere door te helpen met het inzichtelijk maken van hun ‘learning agility’ en het verbeteren daarvan. Zodat we allemaal moeiteloos mee kunnen bewegen in dat wat de toekomst ons brengt.

a.s.r. en ontwikkeling
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, workshops, e-learnings en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving zich steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via loopbaanadvies en loopbaantrajecten. Op ons innovatieve leerplatform, de a.s.r. academy, is er voor ieder wat wils.

Karen van der Mark Talentadviseur