Als het even kan, sporten we allemaal een paar keer per week en maken we regelmatig een (lunch)wandeling tijdens onze werkdag. Maar wist je dat korte beweegmomenten minstens zo belangrijk zijn? Bijvoorbeeld even naar de koffieautomaat lopen, zodat je niet te lang zit. In deze blog vertelt Monique Groen, Adviseur Vitaliteit en Verzuim bij a.s.r., hoe je die beweegmomenten kunt inplannen én waarom dat belangrijk is.
Als je een kantoorbaan hebt, breng je het merendeel van je tijd achter een beeldscherm door. Veel mensen doen dat zittend. Slecht nieuws, want onderzoek* heeft aangetoond dat mensen die overdag veel zitten, deze trend vaak in de avond doortrekken. En langdurig zitten kan voor negatieve gezondheidseffecten zorgen, denk aan een verhoogde kans op chronische ziekten, een hartaanval of een verhoogd risico op klachten aan de armen, nek en schouders.
Maar naast de negatieve effecten voor je fysieke gezondheid, is het ook voor je goed hersenen om tussen het werken door een welverdiend rustmoment te hebben. Alle tijd die we doorbrengen achter een beeldscherm is namelijk erg vermoeiend voor je mentale gezondheid. Als je niet oppast, gaat de werkdag in één ruk over in privé en sta je de hele dag ‘aan’. Bovendien is het niet goed voor je concentratie als je lang aaneengesloten werkt.
De oplossing hiervoor is simpel: meer beweegmomenten inplannen. Stiekem weten we dat allemaal wel, maar toch is het voor veel mensen ingewikkeld om een gezond beweegpatroon te creëren. Waarom? Daarvoor moeten we onder andere kijken naar de wonderlijke werking van ons brein. Je hersenen laten zich namelijk te vaak leiden door hetgeen waar we geen zin in hebben. Dat gaat automatisch. Je hersenen kijken naar wat je nog moet doen of wil oplossen. Tijdens het werk is dat vaak je to-do lijst. Vanuit de stelling ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ ga je je daar dan op focussen, en niet op wat je eigenlijk wil en nodig hebt, namelijk korte beweegmomenten. Terwijl deze beweegmomenten er juist voor zorgen dat je goed blijft functioneren. “Manage je energie en niet je tijd”, zei Pieter van den Hoogenband eens.
Bewust beslissen wat je wel én niet wil doen dus. Kies voor een beweegmoment, in plaats van voor het inplannen van een overleg of het sturen van een mailtje. En zet deze beweegmomenten hoog op je to-do of prioriteitenlijstje. Hieronder hebben we nog meer tips verzameld die je kunnen helpen om meer te bewegen.
Bron: GGZ (2024)