Bij a.s.r. hebben we veel aandacht voor het belang van levenslang ontwikkelen. Want in een wereld waar verandering de standaard is, moet je als professional kunnen meebewegen. Niet afwachten, maar zelf de regie pakken over je loopbaan en je ontwikkeling. Dit is de tijd van doen – ook voor professionals. In deze blog geeft Talentadviseur Susan Hoornweg tips om (nu écht!) die volgende stap in je ontwikkeling te zetten.
We hebben het vaak over carrièrestappen. Dat klinkt heel hiërarchisch: je start als junior, wordt medior, senior en uiteindelijk directeur. Maar hiërarchische organisaties maken plaats voor netwerkorganisaties en scrumteams, functieprofielen veranderen of zijn afgeschaft en we creëren steeds meer zelf onze rol. De wereld waarin we leven wordt complexer en steeds minder voorspelbaar. Dat vraagt veel van je leer- en ontwikkelvermogen. Ontwikkeling wordt een continu proces, en niet meer iets dat op vaste momenten in je loopbaan speelt.
Daarom denken we liever in ontwikkelstappen: alle acties die jou verder helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat kan een promotie zijn, maar ook een stap in de breedte, een opleiding of zelfs een stap van leidinggeven naar een functie als professional. Een loopbaan- of ontwikkelgesprek kan je helpen om deze ontwikkelstappen te nemen.
Hoe weet je dat het tijd is voor actie? Een teken kan zijn dat je geen energie meer krijgt van je werk. Dat je veel op de automatische piloot doet of nog maar weinig leert. Misschien voorzie je dat je functie op termijn gaat vervallen of dat er andere competenties worden gevraagd. Het is voor jezelf niet altijd duidelijk wanneer je in beweging moet komen, maar vraag je eens af wanneer je voor het laatst een fout hebt gemaakt. Klinkt fijn, al je werk foutloos doen, maar het kan ook betekenen dat je te weinig wordt uitgedaagd en dus verandering nodig hebt. Dat hoeft niet meteen een nieuwe functie te zijn: het kan al helpen om er een nieuw project bij te nemen of je verder te ontwikkelen op persoonlijk of inhoudelijk vlak.
Ontwikkelstappen helpen je om inzetbaar te blijven in een arbeidsmarkt die continu verandert. Daarnaast leveren ze ook persoonlijke voordelen op. Je daagt jezelf uit, je blijft vitaal en betrokken en beleeft meer werkplezier. Toch vinden veel mensen het lastig om in beweging te komen. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet weten wat ze willen bereiken of omdat ontwikkelstappen onzekerheid met zich mee brengen. Het heeft ook met ambities en persoonlijkheid te maken: is jouw glas eerder halfvol of halfleeg? Denk je meer aan risico’s of aan kansen? Zit je liever in je comfortzone of experimenteer je juist graag met nieuwe dingen?
Toch kan iedereen zelf in beweging komen. Daarvoor kijk je eerst naar jezelf en de wereld om je heen: wie ben je, waar zit jouw toegevoegde waarde en wat zijn je drijfveren? Hoe goed passen jouw vaardigheden en talenten in die veranderende wereld, en welke vaardigheden kun je verder ontwikkelen om optimaal te blijven functioneren? Een loopbaan- of ontwikkelcoach kan je vervolgens goed helpen met het opstellen van een ontwikkelplan.
Het belangrijkste in dit proces? Zelf de regie pakken en echt eens tijd maken voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Voor je auto doe je ieder jaar een APK check; waarom zou je jezelf minder gunnen?
a.s.r. en ontwikkeling
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programma’s en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving elkaar steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via workshops, loopbaanadvies en loopbaantrajecten. Kom jij ook groeien bij a.s.r.? Bekijk onze vacatures.