Elke dag bezoekt schade-expert Martijn Boer (26) zo’n vier verzekerden die schade hebben aan hun woning door brand, inbraak of een ongeval. Schades rijden, noemt hij dat. 'Ik ben veel onderweg en bepaal zelf mijn dagindeling. Ik geniet enorm van de zelfstandigheid die bij deze afwisselende baan hoort.'
Voordat Martijn een half jaar geleden bij a.s.r. begon, werkte hij achtereenvolgens bij een schadeherstelbedrijf en bij een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in schade aan gebouwen. Allebei in het verlengde van zijn studie Bouwkunde. “Leuk werk bij prima bedrijven. Toch wilde ik iets anders: meer dynamiek en vooral een uitgesproken duurzame aanpak. Dat laatste weegt zwaar voor mij, ook al omdat mijn vriendin en ik later misschien wel kinderen willen. Duurzaamheid is bij a.s.r. geen marketingverhaal, maar staat écht centraal bij alles wat we doen. Een simpel voorbeeld: ik rij voor a.s.r. in een elektrische auto.”
Duurzaamheid weegt zwaar voor mij. Bij a.s.r. staat dat écht centraal
Wat Martijn vooral fijn vindt aan deze baan, is de vrijheid van het tijd- en plaatsonafhankelijk werken. “Dit is een zelfstandige buitenfunctie, waarbij je vooral op jezelf bent aangewezen. Ik ontvang mijn expertiseopdrachten thuis, via ons administratiesysteem. In het bijgeleverde dossier zit alles wat ik nodig heb, zoals de toedracht, polisvoorwaarden en hersteloffertes. Daarmee ga ik op pad in mijn eigen regio. Bij een brand komt eerst Stichting Salvage in actie, die namens verzekeraars de eerste noodzakelijke maatregelen treft. Daarna kan ik aan de slag, met het vaststellen van de schade, het bepalen van de vergoeding en het regelen van herstelwerkzaamheden. Mijn bouwkundige achtergrond komt hierbij goed van pas. Omdat ik uit ervaring weet dat offertes enorm kunnen verschillen, ga ik soms voor de zekerheid nog even bij een schadehersteller langs of neem ik een aannemer mee naar een schade. Het papierwerk doe ik als ik weer thuis ben.”
“De essentie van mijn werk is de oorzaak van een schade en het eventuele schadebedrag vaststellen. In het kader van duurzaamheid wordt in plaats van een geldbedrag ook steeds vaker herstelwerk aangeboden. Afgelopen zomer had ik daar een mooie ervaring mee. Door een onverwachte situatie op een dijkweggetje, was iemand zó geschrokken dat hij per ongeluk niet op de rem maar op het gaspedaal trapte. Daardoor drukte zijn auto een boom door de oude voorgevel van zijn buurman. Die nam het allemaal niet zo zwaar op, zijn grootste zorg was of de authentieke baksteentjes nog wel verkrijgbaar waren. Door mijn contacten in de bouw kon ik snel de juiste stenen op de kop tikken en werd de muur heel netjes in de oorspronkelijk staat teruggebracht.”
“Los van de praktische hulp die een schade-expert biedt, vang je mensen vaak ook emotioneel op. Die kant van het werk vind ik ook heel mooi. Laatst was ik bij een oudere dame die na een woninginbraak al haar erfstukken kwijt was. Het waren geen waardevolle spullen, maar voor haar hadden ze veel emotionele waarde. Het gesprek gaat er dan over dat je, hoe erg het ook is, sommige dingen niet met geld kan goedmaken. Het Nivre biedt allerlei vakgerichte cursussen aan, ook voor het omgaan met emoties van klanten. Ik ben inmiddels gestart met deze cursussen en mag me nu kandidaat Register Expert noemen.”
Op de afdeling van Martijn werken vijfentwintig schade-experts. Een hechte club, die dagelijks contact onderhoudt via Teams en de telefoon. Martijn: “Mijn collega’s zijn stuk voor stuk sympathieke mensen die altijd bereid zijn om je te helpen. En ook al zitten we verspreid door heel Nederland, we kunnen elkaar goed bereiken. Als ik langs Utrecht rijd, stap ik altijd wel even bij a.s.r. naar binnen. Ik vind het belangrijk om contact houden, want ik heb de ambitie om door te groeien. Niet meteen natuurlijk, ik wil dit werk eerst goed in de vingers hebben. Mogelijkheden om verder te komen zijn er genoeg. En a.s.r. is een werkgever die echt rekening houdt met jouw toekomstwensen. Dus ook in dat opzicht ben ik zeer tevreden over deze baan!”